понеделник, 10 февруари 2014 г.

Фацелия и мед от фацелия


Фацелията  ( Phacelia tanacetifolia Benth ) е едногодишно тревисто растение, с красиви сини до лилави цветове, изключително богати на нектар и пчелен прашец, посещавани от пчелите от ранна утрин до късна вечер, дори в облачни и дъждовни дни. Добивът на пчелен мед варира от 20 до 30 кг. от декар.
Фацелията цъфти от 40 до 45 дни след засаждането и цъфтежът продължава  35-45 дни. Растението е непретенциозно към почвите и почвената влага, с много студоустойчиво. Може да бъде засявано от началото на март до края на август. Освен като медоносно растение, фацелията се използува и като фуражна култура и за въстановяване на почвеното плодородие.Медът от фацелия се отнася към сортовете висок клас мед и е много ценен от потребителите. Тoй е ароматен, безцветен или бледо зелен на цвят, кристализира бавно. Препоръчва се за лечение на сърдечно-съдови заболявания и за укрепване на паметта. Успешно се използва като диетичен продукт при стомашно-чревни заболявания, заболявания на стомаха и хроничен гастрит с ниска киселинност, киселини в стомаха и гадене.

Тази есен планираме в околността на пчелин Кичево да засеем около 30 декара от тази медоснона култура, като предвиждаме цъфтежът да започне в периода 10 - 15 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар