неделя, 9 февруари 2014 г.

Мед от рапица


Хиляди декари обработваема земя северно от пчелин Кичево бяха засети през есента с рапица. Пчелите високо ценят това медоносно растение и събират от него големи количества прашец и нектар, а ние се надяваме на добри добиви през пролетта.


Рапичния мед се добива през месец май, има лек аромат на рапица, прятен вкус и много хора го предпочитат защото не е толкова сладък, колкото останалите видове.Той е почти прозрачен, с гладка текстура, ниска киселинност и високо рН (4). Този мед не е много богат на минерали и трудно се разтваря във вода. Съдържа повече захар, отколкото фруктоза. С това се обяснява бързата му кристализация - около седмица след екстракцията става кристално бял.


Рапичният мед се препоръчва за лечение на бъбречни заболявания. Рапичното масло съдържа Q3, елемент от изключително значение за развитието на костите. Поради тази причина медът от рапица се използва за лечение на остеопороза. Препоръчва се също и за регенерацията и поддържането на еластичността на стените на кръвоносните съдове. Консумацията на рапичен мед предпазва черния дроб, далака и панкреаса от различни заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар