събота, 26 април 2014 г.

Свойства на пчелния мед от рапица


Медът от рапица е прозрачен, белезникав, понякога жълтеникав, с приятен лек аромат на рапица, специален вкус и непресилена сладост. Той е много гъст, бързо кристализира, трудно се разтваря във вода. Добива се от нектара събран от жълтите цветовете на маслодайната рапица – растение известено предимно със своето етерично масло.
Едно пчелно семейство може да събере около осем килограма на ден от този продукт.
Медът от рапица е много гъст и бързо кристализира, понякога дори и в самия кошер, затова трябва своевременно да се центрофугира. След кристализацията той е почти бял и с много твърда консистенция.
Европейските пчелари наричат меда от рапица ЖИВ МЕД, заради многото му лечебни свойства. Медът от рапица традиционно се използува за лечение на сърдечно – съдови заболявания. Разтворен в мляко, той спасява от възпалено на гърло. Медът от рапица има високо съдържание на глюкоза, повече от 51%, която подпомага умствена дейност и прониква в съдовете на мозъка. Той много бързо се абсорбира от червата и има способността да отстраняване на тежките метали от организма. Медът от рапица има положителен ефект върху черния дроб и жлъчните пътища, когато се приема размит в топла ( но не гореща ) вода. Както всички видове мед, помага за регенериране на кожата и може да се използва за изгаряния. Високото съдържание на бор възстановява костната тъкан и помага на щитовидната жлеза при жени след менопауза.
Съдържащите се в рапичния мед и рапичния прашец витамини предотвратяват преждевременното стареене, нарушенията свързани с обмяната на веществата, подтискат развитието на дерматити, атеросклероза, мускулни заболявания, както и различни нарушения на репродуктивните и други функции на тялото.
Медът от рапица може да се използва като заместител на захарта. Добавен в кафето или чай, той практически не се променя вкуса на напитката.
Рапичния мед е един от най подходящите видове мед за деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.

Източник : http://agronavt.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар