За пчелин Кичево

Този блог е за двама пчелари, баща и син, Кольо и Борислав Генчеви, за нашия пчелин, нашите методи на пчеларство и пчелните продукти които произвеждаме. 

Пчелин Кичево 29. 04. 2013 г.
Пчелите винаги са били част от живота на нашето семейство, докъдето се помним назад във времето. Родът ни е живял на различни места, в региона на Велико Търновско, но където и да са се заселвали нашите предци, те винаги са се занимавали с пчеларство.

В тази връзка това не е първият пчелин за който се грижим. До скоро поддържахме пчелин от над 100 кошера, създаден преди много години от нашите дядовци и прадядовци, в село Градина ( сега Стефан Стамболово ), в полето, недалеч от Полски Тръмбеш. Но обезлюдяването на селцето и от там непрекъснатите кражби и посегателства над кошерите и пчелните семейства ни принудиха да го продадем, въпреки отличните добиви на пчелен мед и восък, които получавахме в региона и да потърсим ново място за пчеларстване.

Кичево е трудно достъпна хълмиста местност в Предбалкана, недалеч от село Ветринци, област Велико Търново. От север е оградна с високи отвесни скали, а от юг от река Янтра.

Стопанска дейност тук не е развивана от времето преди колективизацията, когато малките и неособено плодородни нивички са се обработвали с воловете. Земите са използувани за пасища през времето на ТКЗС до към 1975 г. След това местността е била напълно изоставена и забравена, посещавана единствено от ловците по време на ловния сезон, заради големия брой диви прасета, сърни, зайци, чакали и лисици.

Пчелин Кичево 07. 05. 2013 г.
Основната медоносна растителност в региона на местността Кичево са горските кокичета, минзухари, синчец, горска теменужка, глухарче, леска, дрян, джанка, трънкосливка, ясен, чинар, дива ябълка, дива круша, конски кестен, акация, джигра, липа, лопен, синап, див фий, резене, диви ягоди и къпини, много билки и ливадни треви. Обработваемите земи се намират на север от пчелина и съобразно сеитбообръщението периодично биват засявани с медоносни култури като рапица или слънчоглед, но принципно преобладават посевите от зърнени и фуражни култури. На юг от пчелина преобладават дъбови и букови гори.

Пчелинът в Кичево е създаден през лятото на 2011 година, като първоначално закупихме 10 пчелни отводки на 4 рамки от системата Дадан Блат и 10 пчелни майки от лицензиран майкопроизводител. Използвахме 10 рамкови кошери Дадан Блат. Към началото на 2014 година, пчелинът вече е съставен от 55 Дадан Блатови кошера, 45 броя от които 10 рамкови и 10 броя 12 рамкови, както и 5 броя кошери лежаци, с тенденция разширяването му да продължи и през настоящата година.

След първоначалното закупуване на отводки и пчелни майки с цел заселване на новия пчелин, ние сами произвеждаме новите отводки и новите пчелни майки от които се нуждаем за увеличаване броя на пчелните семейства. Нови отводки правим само и единствено от пчелни семейства, които сами изпадат в роево настроение, като по този начин предотвратяваме загубите от неконтролираното роене. Майките са или роеви или получени от работническо пило. Независимо от негативното мнение на някой специалисти към подобни майки, те се оказаха далеч по ефективни от тези които закупихме от лицензиран майкопроизводител в началото. Всъщност някой от пчелните семейства подмениха ( самосмениха ) закупените майки още първата година, а останалите го направиха през втората.

Пчелин Кичево 11. 01. 2014 г. 
Считаме, че е неизгодно да храним пчелите със захарен сироп, и по финансови и по причини свързани със здравословното състояние и оцеляването на самите пчелни семейства. Затова и винаги оставяме достатъчни запаси от пчелен мед в магазините. Извършваме единствено пролетно подхранване на семействата в периода след 20.02., като се съобразяваме и с температурните прогнози за сезона. При отглеждането на пчелните семейства ние се придържаме към принципа на възможно най малка намеса от наша страна в живота и работата на пчелите, като не само ги оставяме но и стимулираме да следват пътя на естественото си поведение и развитие.

Пчелин Кичево 17. 05. 2014 г. 
За сега използваме кошери Дадан Блат, 10 и 12 рамкови, но те очевидно не са подходящи за планинския регион в който се намира пчелина за които ви разказваме и за това постепенно преминаваме към най-старта система разборни кошери - лежаците.

В пчелина се добива висококачествен акациев, липов и билков мед, пчелен восък, пчелен прашец и прополис. В редките години когато на север от пчелина арендаторите засеят рапица или слънчоглед се добива съответно мед от рапица или мед от слънчоглед. Макар и много рядко, при топла и дъждовна есен се добива и манов мед.

Пчелин Кичево 24. 06. 2014 г. 
В региона на пчелина не се извършва стопанска дейност, няма пръскане, няма торене и това ни позволява да добиваме екологично чисти пчелни продукти.

На пчелина отглеждаме за свои нужди гълъби за месо, като плановете ни са свързани с развъждането и на кокошки, пуйки, токачки, гъски, патици и зайци, а за оползотворяване на отпадъците смятаме да заложим гнезда с червен калифорнийски червей за получаване на биотор - биохумус.

В съседство с пчелина сме засадили 2,5 декара лешникова градина, а в междуредията отглеждаме малини и зеленчуци.


Край пчелина разполагаме с изоставени ниви, които постепенно почистваме и започваме да добиваме висококачествено планинско сено.

За контакт с нас : 0899 937 195 и 0899 925 451

4 коментара:

 1. Да сте живи и здрави. Повече българи като вас трябва да има. Дано не се сблъскате със завистта на местните. Благородно ви завиждам

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Поздравления за отличната природосъобразна работа! Чували ли сте за подреждане на кошерите съобразно геобиологичната мрежа на Хартман? Каква е цената на мед от рапица?

   Изтриване
  2. Благодаря за поздравленията. Чувал съм за мрежата на Хартман, но знам много малко за нея наистина. Мед от рапица в момента нямам - когато има тогава можем да говорим за цена :)

   Изтриване