събота, 15 февруари 2014 г.

Медът е профилактична, лечебна храна а не лекарство


Всяка година, по време на грипната епидемия, един съсед звъни на вратата ми, увил на врата си дебел шал и с дрезгав глас ми иска няколко буркана мед, защото всички у тях били болни ... а само моя мед им помагал ... В случая трябва да подчертая, че другия мед който са употребявали и не им е помогнал, не са го закупили от друг пчелар а от магазина ... Ние сме съседи от 1991 година и тази ситуация се повтаря вече 23 години ...

Интернет е пълен с информация за лечебните свойства на пчелния мед и всеки който има желание може да се информира безплатно и по всяко време за всичко свързано с меда, какво съдържа, кой вид мед какви точно заболявания лекува и т.н. Затова и не мога да си обесня тази огромна заблуда и неразбиране у хората по отношение на меда. Ще се опитам да го кажа още веднъж пък който прочете - прочете, които запомни - запомни.

Медът не е лекарство. Медът не е панацея. Медът не лекува от днес за утре. Медът е храна. Медът е лечебна храна. Медът е профилактична, лечебна храна.

Доста учени са на мнение, че е необходимо поне един месец редовно да се консумира мед, за да има лечебен и профилактичен ефект върху организма на човека. Когато грипът вече те е налегнал, когато имаш температура, боли те гърло, носът ти тече - колкото и мед да изядеш - той с нищо няма да ти помогне.

А ако пък го слагаш в горещото мляко или в горещия чай - съвсем няма да има каквато и да било полза. При температури над 40 градуса медът просто се разгражда на вода, глюкоза и захар ... и просто престава да бъде мед ... То стана модно да се слага и в кафето, но разлика няма - само си подслаждаш кафето ...

Медът, дори в малки количества, трябва да се приема ежедневно, за да има своя лечебен и профилактичен ефет. Разбира се, в периоди като например грипна епидемия, количеството трява да се увеличи, но не и тогава, а и само тогава да се започне да се консумира мед.

Според руски учен в сезона на инфекциозните заболявания оптималното количество е по една супена лъжица мед сутрин, обед и вечер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар