четвъртък, 4 юни 2015 г.

Колко пчелари ще останат, ако пчелините бъдат изнесени от населените местаОт разговори с колеги - пчелари през изминалите няколко дни, откакто беше внесено предложението за промяна в Закона за пчеларството и искането изнасянето на пчелните семейства от населените места, смятам, че ако бъде прието подобно изменение на закона, пчелите в България ще намалеят с около 70 - 80 %. Едни ще се откажат поради възрастта си, други заради неудобствата и инвестициите, които трябва да направят за новите пчелини, трети просто няма да имат време да ходят и да се занимават с пчели на отдалечени места.

Сами преценете как ще се отрази това и на опрашването на земеделските култури и на добива на пчелен мед и пчелни продукти и съответно как ще рефлектира върху цените им.

Остава и въпроса, ако решиш да се местиш, къде да си изнесеш пчелина. 

Разбира се най-напред трябва да си избереш и да си купиш място ( ако не разполагаш с такова ). Едно от най-важните изисквания за това място е да има паша за пчелите. 

Дали ще се намери някой да продава такова място и колко пари ще поиска в такава една комплицирана ситуация не се знае. 

В землищата на някой села има изоставени ниви и необработваеми земи, които не се ползват дори за пасища, но там пък пашата за пчелите е малко и крайно недостатъчна.

В други села обаче няма необработваеми земи. Мога да дам доста примери за такива села където всичката земя се обработва. На такива места земята е скъпа, но и скъпа да е, за да я купиш, някой все пак трябва да продава. Но и да ти продадат все пак, насред обработваемите ниви не можеш да направиш пчелин, най-малкото защото ще бъде изложен на постоянно пръскане с отрови.

Излиза, че точно там, където има най-голяма нужда от опрашване, пчелини изобщо няма да има. 

Пътища извън населените места изобщо няма, някой са заорани, други пък са непроходими заради тежките селскостопански машини или камионите на дърводобивните фирми. Сами ли да си правим пътища, че и тях да пазим после от разбиване ? 

За такива пътища - които ще бъдат черни в повечето случаи, трябва и някакъв проходим автомобил или тракторче с ремарке, на които да можеш да товариш и транспортираш необходимия инвентар и в кал и в сняг, а те съответно са по скъпички дори и да са втора - трета ръка, пък и никак не са икономични.

В полето или пък в гората няма ток, няма и вода. Ползването на генераторите за електрическа енергия излиза скъпо. Слънчевите панели и ветрогенераторите - още по скъпо. А на такова място, дори сонда за вода да си направиш - пак ще трябва електричество за помпата. 

Трябва да си построиш някаква постройка за инвентара, за центрофугиране на меда, трябва да имаш и къде да спиш за да си пазиш пчелина ти, или човек на когото ще плащаш да го пази от крадци, мародери, от конкуренти, а в някой региони на страната и от мечки. Пази БОЖЕ ! 

Като започнеш пък да строиш вероятно ще трябва да се прави промяна в предназначението на терена и т.н., процес бавен и пак свързан със средства.

Охранителната техника също не е евтина, изисква захранване, а и не е особено надеждна, ако не живееш някъде наблизо и не реагираш своевременно. 

А колко пари ще струва преместването - товарене, извозване и разтоварване на вече съществуващите кошери с пчелни семейства и с какво ще бъдат извозени до новото място не ми се мисли. 

Това са средства които много малко пчелари могат да си позволят да заделят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар