събота, 6 юни 2015 г.

Къде да преместим пчелина извън населено място ... ?


Във връзка с отмененото ЗАСЕГА поредно искане да бъдат направени промени в Закона за пчеларството, с които да се ограничи или напълно да се забрани разполагането на пчелни семейства в населените места, още по-започнах да се чудя къде да си преместя пчелина, ако все пак тази промяна стане факт.

Когато си търси място за пчелин, пчеларят гледа първо дали ще има паша за пчелите, дали е достъпно това място, за да може да си обслужва пчелина и да си го пази и зиме и лете, и в кал и в сняг, дали ще може да си построи някакви дори елементарни бараки за инвентара, за цедене на меда, а и за пренощуване.

В землищата на някой села има изоставени ниви и необработваеми земи, които не се ползват дори за пасища, но там пък пашата за пчелите е малко и крайно недостатъчна, защото и горите от акация и липа се изсичат поголовно.

В други села обаче няма необработваеми земи. Мога да дам доста примери за такива села където всичката земя се обработва. На такива места земята е скъпа, но и скъпа да е, за да я купиш, някой все пак трябва да продава. Но и да ти продадат все пак, насред обработваемите ниви не можеш да направиш пчелин, най-малкото защото ще бъде изложен на постоянно пръскане с отрови.

Излиза, че точно там, където има най-голяма нужда от опрашване, пчелини изобщо няма да има. 

Пътища извън населените места изобщо няма, някой са заорани, други пък са непроходими заради тежките селскостопански машини или камионите на дърводобивните фирми. Сами ли да си правим пътища, че и тях да пазим после от разбиване ? И как точно - с какви законни средства ще ги пазим ? 

За такива пътища - които ще бъдат черни в повечето случаи, трябва и някакъв проходим автомобил или тракторче с ремарке, на които да можеш да товариш и транспортираш необходимия инвентар и в кал и в сняг, а те съответно са по скъпички дори и да са втора - трета ръка, пък и никак не са икономични.

В полето или пък в гората няма ток, няма и вода. Ползването на генераторите за електрическа енергия излиза скъпо. Слънчевите панели и ветрогенераторите - още по скъпо. А на такова място, дори сонда за вода да си направиш - пак ще трябва електричество за помпата. 

Трябва да си построиш някаква постройка за инвентара, за центрофугиране на меда, трябва да имаш и къде да спиш за да си пазиш пчелина ти, или човек на когото ще плащаш да го пази от крадци, мародери, от конкуренти, а в някой региони на страната и от мечки. Пази БОЖЕ ! 

Като започнеш пък да строиш вероятно ще трябва да се прави промяна в предназначението на терена и т.н., процес бавен и пак свързан със средства.

Охранителната техника също не е евтина, изисква захранване, а и не е особено надеждна, ако не живееш някъде наблизо и не реагираш своевременно. 

А колко пари ще струва преместването - товарене, извозване и разтоварване на вече съществуващите кошери с пчелни семейства и с какво ще бъдат извозени до новото място не ми се мисли ... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар